Αλληλεγγύη στους διωκόμενους για τα γεγονότα της πορείας ενάντια στην Expo στο Μιλάνο

web_bannerFIXEDΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΙ
ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΤΟΥ 2015 ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Πριν 7 χρόνια, ανακοινώνεται η οργάνωση της διεθνούς έκθεσης EXPO στο Μιλάνο, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Ανακοινώνεται, λοιπόν, η συγκέντρωση σύσσωμης της κοινότητας των κυριάρχων, από επιχειρηματίες και μεγαλομετόχους μέχρι και αρχηγούς κρατών για την οργάνωση και παρουσίαση μεθόδων «βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας»

Και φτάνει στα αυτιά των κοινοτήτων των καταπιεσμένων

Όπου ανάπτυξη της οικονομίας σημαίνει ανάπτυξη του καπιταλισμού, της κερδοφορίας των αφεντικών και της περαιτέρω εκμετάλλευσης και υποτίμησης των «από τα  κάτω».
Όπου η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών σημαίνει νέοι τρόποι καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.
Όπου η προσβασιμότητα των ανθρώπων σε φαγητό και νερό(θεματική της EXPO 2015) σημαίνει επέκταση των πολυεθνικών που μαζί τους επεκτείνονται τα απόβλητά τους στις θάλασσες, η εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού τους, οι  χρηματοδοτήσεις τους σε πολέμους, η γενικευμένη ανέχεια.

Όσον αφορά τις ίδιες τις υποδομές της έκθεσης, αυτές χτίστηκαν, καταστρέφοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις πρασίνου (η καταστροφή ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα του Μιλανο για την υδροδότηση των εγκαταστάσεων απετράπει εν τέλει από τους αγώνες κατοίκων), ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτήν ήτανε απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι. Παράλληλα, διαλύθηκαν καταλύματα αστέγων και οι ίδιοι εκδιώχθηκαν από τους δρόμους της πόλης, οι οποίοι γέμισαν με μπάτσους. Έτσι, συντέθηκε το περιβάλλον στρατιωτικοποιημένης ασφάλειας και «καθαρότητας» ώστε να φιλοξενηθεί η έκθεση. Μια έκθεση που στην οργάνωσή της εμπλέκονται η μαφία και διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς. Μια έκθεση που κόστισε πάνω από 1,3 δις σε ένα ακόμα κράτος που υπό το πρόσχημα κρίσης, περνά μέτρα λιτότητας εις βάρος των καταπιεσμένων. Γίνεται για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο, ότι η γραμμή ανάπτυξης του κεφαλαίου συνδέεται άμεσα με τα κράτη και τις λειτουργίες που επιτελούν.

Πριν από 7 χρόνια, λοιπόν, άρχισε να διαμορφώνεται ένα πολύμορφο και δυναμικό κίνημα ενάντια στην EXPO. Η δράση του περιέλαβε ένα σύνολο πρακτικών και προταγμάτων στα οποία η εναντίωση στο καπιταλιστικό σύμβολο αλληλοτροφοδοτούνταν με την εναντίωση στο καπιταλιστικό οικοδόμημα. Άφησε παρακαταθήκες από έντυπο υλικό ανάλυσης και αντιπληροφόρησης μέχρι κοινότητες αγώνα σε πάρκα και πλατείες και στοχευμένες επιθέσεις σαμποτάζ σε κτίρια-σύμβολα, ενώ συνδέθηκε με άλλα κινήματα ενάντια στην καπιταλιστική επέλαση*.Ο αγώνας εντάθηκε τα τελευταία 3 χρόνια και στα πλαίσια ενός καλέσματος σε 5 μέρες στο δρόμο, κορυφώθηκε στο εξεγερτικό κλίμα της πρωτομαγιάτικης πορείας του 2015. Χιλιάδες σύντροφοι και συντρόφισσες από όλο τον κόσμο, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης σε μια μαχητική πορεία πραγματοποιώντας και σειρά επιθετικών δράσεων. Μπογιές, πέτρες και μολότοφ πετάχτηκαν σε τράπεζες, γραφεία και καταστήματα πολυεθνικών, καθώς και σε μαγαζιά ανοιχτά στη μέρα απεργίας και άλλους καπιταλιστικούς στόχους. Επιπλέον, σε σημεία στήθηκαν πρόχειρα οδοφράγματα και ρίχτηκαν καπνογόνα για να απωθήσουν-αποπροσανατολίσουν τους μπάτσους. Ο κόσμος έμεινε για ώρες στο δρόμο, ενώ την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε εκ νέου μαζικότατη συγκέντρωση παρά το κύμα καταστολής που είχε  ήδη ξεκινήσει και περιλάμβανε από προληπτικές προσαγωγές μέχρι κατ’ οίκον έρευνες και συλλήψεις αγωνιστών.

Το χρονικό της καταστολής

Στις 2/5, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ιταλίας απάντησαν με προσαγωγές ατόμων, τους οποίους υπέβαλαν σε υποχρεωτική λήψη DNA και αποτυπωμάτων και ξεκίνησαν ένα κυνήγι μαγισσών μπαίνοντας στη διαδικασία ανάλυσης 600 gb βιντεοσκοπήσεων από τη μέρα της πρωτομαγιάς, καθώς και δειγμάτων DNA. Ένα κυνήγι, το οποίο έλαβε σάρκα και οστά στις 12/11, εντός ευρωπαϊκών κρατών, με την εισβολή σε σπίτια αγωνιστών και την έκδοση τόσο ενταλμάτων προσωρινής κράτησης όσο και ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης. Ως άμεση συνέπεια, 4 σύντροφοι από την ιταλία βρίσκονται προφυλακισμένοι, ένας διαφεύγει της προφυλάκισης, 3 ακόμη καταζητούνται, ενώ 5 από την ελλάδα βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής της απόφασης έκδοσής τους στις ιταλικές αρχές. Όσον αφορά τους τελευταίους, αφού πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια τους, συνελήφθησαν και στη διαδικασία της ανάκρισης, αφέθηκαν ελεύθεροι με τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους της παρουσίας στο τμήμα 3 φορές τη βδομάδα, ενώ αναμένουν δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσει εντός ολίγων ημερών για το αν θα τους παραδώσει στις ιταλικές αρχές.

Η κατασταλτική αυτή επιχείρηση δεν μπορεί να ειδοθεί αποκομμένη από το περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα. Ένα περιβάλλον που επιτάσσει τον έλεγχο ως καθημερινή συνθήκη , την  εντατικοποίηση του παράλληλα με την υποτίμηση των ζωών μας, τον εκφοβισμό όσων αμφισβητούν το “καλοκουρδισμένο “ σύστημα, την καταστολή όσων αγωνίζονται εναντίον του. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τα κράτη και ο καπιταλισμός πειραματίζονται συνεχώς με νέα μέσα και στρατηγικές ελέγχου και καταστολής: εκατοντάδες κάμερες μέσα στις πόλεις, διώξεις με βάση το DNA, ποινικοποίηση φιλικών και συγγενικών σχέσεων, ηλεκτρονικά μέσα ασφάλειας, ασφυκτικοί περιοριστικοί όροι κλπ. Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι επιθέσεις από πλευράς κράτους προς τον κόσμο του αγώνα: από την πρόσφατη καταστολή μετά από συγκρουσιακή πορεία στις σκουριές στις 23/08/2015 και την προσπάθεια απέλασης 2 συντρόφων μέχρι τη φυλάκιση και τα καθεστώτα ομηρίας δεκάδων αναρχικών και συγγενών τους σε όλο τον κόσμο.

Επιπλεόν, στους κατασταλτικούς σχεδιασμούς της εξουσίας, αναπόσπαστο ρόλο παίζουν οι διακρατικές συνεργασίες. Είτε με συνέδρια μεταξύ κρατών με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και μεθόδων καταστολής και την χάραξη κοινής στρατηγικής, είτε μέσω εκδόσεων και υλοποίησης διακρατικών επιχειρήσεων, όχι μόνο το ένα κράτος συνδράμει στο κατασταλτικό έργο του άλλου, αλλά από κοινού ενορχηστρώνουν την όξυνση της καταστολής.Οι εκδόσεις αγωνιστών από το ελληνικό στο τούρκικο κράτος, οι διαδικασίες για έκδοση διωκόμενων για την ΣΠΦ στην Ιταλία, οι διεθνείς επιχειρήσεις (Ardire), είναι μόνο ελάχιστα από τα -πολύ πρόσφατα- παραδείγματα που φανερώνουν την προσπάθεια της κυριαρχίας για επιβολή ολοκληρωτικού ελέγχου πάνω στους εξεγερμένους.

Οι φωνές των εξεγερμένων να αντηχήσουν στα πέρατα του κόσμου

Και οι πράξεις τους να χτύπησουν τα σαθρά θεμέλια του

Τα θεμέλια εκείνα που στηρίζουν το εξουσιαστικό-καπιταλιστικό οικοδόμημα που χτίζει τη μορφή της γής και της επιβίωσης σε αυτή, που χτίζει τα ίδια τα σύνορα και που τα ξεπερνά στην επέλασή του. Μα, εμείς, καταπιεσμένοι μα κι εξεγερμένοι μπορούμε να τα γκρεμίσουμε, όταν στήνουμε, συνδέουμε και συναντιόμαστε σε πολύμορφους αγώνες ενάντια στη συνολική καταπίεση.

Και αν στο αντίπαλο στρατόπεδο συναντιούνται τα κράτη και επιτίθενται με την καταστολή των αγώνων, με ελέγχους, διώξεις, φυλακίσεις, βασανισμούς, ας αντεπιτεθούμε με ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης που θα είναι ασπίδα για κάθε διωκόμενο αγωνιστή και όπλο για τις κοινότητες αγώνα. Ας το στρέψουμε συνολικά ενάντια στα κράτη ώστε από την αντεπίθεση στις μεθόδους καταστολής να πέρασουμε στις μεθόδους επίθεσης στα υποκείμενά τους. Να μην ξεχνάμε ότι η πραγματική απειλή για τους αγώνες είναι η λήθη. Γΐ’ αυτό, ας τους συνεχίσουμε μέσα από δράσεις αλληλεγγύης σε διωκόμενους για πράξεις αντίστασης, μέσα από νέες πράξεις αντίστασης που θα δυναμώνουν.

(*) Όπως το κίνημα No Tav ενάντια στην καταστροφή της κοιλάδας Susa στο Τορίνο, μιας και η Expo του Μιλάνου θα αποτελούσε και ένα χώρο παρουσίασης τρένων υψηλής ταχύτητας τύπου TAV.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ EXPO ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *