Αλληλεγγύη με τον αναρχικό Κώστα Σακκά*

*Την Πέμπτη 11 Ιουλίου αποφασίστηκε η –υπό όρους– αποφυλάκιση του συντρόφου

sakkas copy

Σχετικά με την απεργία πείνας από 4/6 του αναρχικού Κ. Σακκά

Αυτή είναι μια ακόμα μέρα πιο κοντά στην νίκη, σκέφτηκα, νιώθοντας πολύ πεινασμένος.

Ήμουν ένας σκελετός, συγκριτικά με το πώς συνήθιζα να είμαι, αλλά αυτό δεν είχε σημασία. Στην ουσία, τίποτα δεν είχε σημασία εκτός από το να παραμένεις αλύγιστος. Γύρισα από την άλλη πλευρά άλλη μια φορά, το κρύο με έτρωγε. Δεν έχουν τίποτα σ’ ολόκληρο το παγκόσμιο οπλοστάσιό τους για να σπάσουν το πνεύμα ενός αιχμάλωτου πολέμου που αρνείται να λυγίσει. Σκέφτηκα, και αυτό ήταν μεγάλη αλήθεια. Δεν μπορούν και δεν θα λυγίσουν ποτέ το πνεύμα μας. Γύρισα πάλι από την άλλη πλευρά, παγώνοντας, και το χιόνι ερχόταν από το παράθυρο πάνω στις κουβέρτες μου.

“Η μέρα μας θα έρθει”, είπα στον εαυτό μου.”Η μέρα μας θα έρθει.”

Bobby Sands

Στις 4 Δεκεμβρίου το 2010 συλλαμβάνονται σε Αθήνα και Κρήτη, οι αναρχικοί Κ. Σακκάς, Γ. Καραγιαννίδης, Α. Μητρούσιας , Σ. Αντωνίου, Χ. Πολίτης και Δ. Μιχαήλ. Οι ώρες που ακολουθούν την σύλληψή τους συνοδεύονται  με εφόδους  της ΕΛΑΣ σε σπίτια ενώ εντοπίζεται και οπλισμός. Στις επιχειρήσεις αυτές, δεν λείπει λεπτό η κάλυψή των μμε: έκτακτα δελτία ειδήσεων εξυμνώντας το δόγμα “μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία”,  για άλλη μια φορά δημοσιεύουν φωτογραφίες συντρόφων. Έχοντας διαμορφώσει λοιπόν το κατάλληλο κλίμα για την επισφράγιση της κατηγορίας  “ανώνυμη τρομοκρατική οργάνωση” που τους προσάπτεται, τους προφυλακίζουν. Λίγους μήνες μετά και αφού έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι αναρχικοί Χ. Πολίτης και Δ. Μιχαήλ, μπάτσοι- δικαστές- εισαγγελείς αναβαθμίζουν το κατηγορητήριο φορτώνοντας στους 4 πρώτους συντρόφους, συμμετοχή στην ε.ο Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, κατηγορία την οποία αρνούνται.

Σήμερα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί στην προσπάθειά τους να κρατήσουν αιχμάλωτους μέσα στις φυλακές όλο και περισσότερους αγωνιστές, εφαρμόζουν τακτικές πέρα από τις συνηθισμένες: “νομιμοποιούν” το DNA ως βασικό στοιχείο κατηγορίας, χρησιμοποιούν την δράση της ε.ο ΣΠΦ ως  “κάλυψη” για να προσάψουν σε όποιον αναρχικό συλλαμβάνουν κατηγορίες συμμετοχής στην οργάνωση, φορτώνουν έτσι περισσότερες προφυλακίσεις, περισσότερους μήνες εγκλεισμού και τέλος εξαντλώντας όλα τα παραπάνω, επεκτείνουν το “νόμιμο χρονικό όριο” που έχουν θέσει ως  ανώτατη προφυλάκιση, προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις κι άλλους μήνες φυλακής….

Έτσι, ο αναρχικός  Κ. Σακκάς, αν και προφυλακισμένος για 2,5 χρόνια, αν και έχει εκτίσει τις δύο προφυλακίσεις που του έχουν επιβάλλει, παραμένει έγκλειστος έπειτα από την πρόταση του εισαγγελέα Μωραϊτάκη για 6μηνη παράταση της προφυλάκισής του.

Ο σύντροφος από την Τρίτη 4 Ιουνίου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, διεκδικώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Διεκδικώντας την ελευθερία του και όχι ζητιανεύοντας την από ρουφιάνους, μπάτσους ή δικαστές.

Βάζοντας το ίδιο του το σώμα μπροστά στην μάχη για την καταστροφή των εξουσιαστικών δεσμών.

Συνεχίζοντας τον αγώνα για ατομική και συλλογική απελευθέρωση,εντός των τειχών.

Έναν αγώνα που είναι γνωστό πως μέσα σε μια συνθήκη εγκλεισμού, έχει να αντιμετωπίσει πέρα από την σωματική καθήλωση και πέρα από την παραδειγματική για τους υπόλοιπους “τιμωρία”, και την συνθήκη της άμεσης επιτήρησης και του συστηματικού ελέγχου. Ούτως ώστε οι δυνατότητες και ευκαιρίες επίθεσης να μπορούν να εξαλειφθούν εξ’ αρχής, περιορίζοντας έτσι και τα μέσα που διαθέτουν οι έγκλειστοι αγωνιστές για την πραγμάτωσή της.

Από την απεργία πείνας, την στάση και την αποχή συσσιτίου, τις αποδράσεις, τις φλεγόμενες πτέρυγες έως τα σφυρίγματα και τις ενωμένες κραυγές στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω από τις φυλακές, ο αγώνας όλων όσων εξεγείρονται, αγωνίζονται, επαναστατούν είναι κοινός. Εξάλλου, η ίδια η εκδήλωση αυτού του αγώνα και η διάχυσή του, στους δρόμους, στις καταλήψεις, στις πορείες, στις συγκρούσεις, στις εξεγέρσεις, στις ταράτσες των φυλακών, όπου μπορεί να ανθίσει η επαναστατική προοπτική, μέσα από κείμενα, αφίσες, συνθήματα, σαμποτάζ, αποφασισμένα επιθετικά βήματα, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απελευθέρωση ανθρώπου και φύσης.

Από την άλλη, μέσα σε μια συνθήκη στην οποία η οικονομική και κοινωνική ευμάρεια που ονειρευόταν οι κρατικοί φορείς βρίσκεται υπό κατάρρευση και την στιγμή που ο φόβος τους απέναντι σε αυτούς που δεν αποδέχονται να παραμείνουν υποταγμένοι ολοένα και μεγαλώνει, γινόμαστε μάρτυρες μιας απέλπιδης προσπάθειας ελέγχου και καταστολής: με πολύχρονες καταδικαστικές αποφάσεις για φυλακισμένους αναρχικούς, με συλλογή γενετικού υλικού από τους αγωνιζόμενους στις Σκουριές, με εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους, νομικά, τεχνολογικά, ιδεολογικά, με εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων, προάγοντας την δράση φασιστικών συμπεριφορών υπό το πρίσμα της “απειλητικής εμφάνισης των δυο άκρων”.

Όλα αυτά προφανώς θα μπορούσαν να παραμείνουν απλά γεγονότα μέσα σε έναν ατέλειωτο κατάλογο εξιστόρησης των κατασταλτικών κινήσεων, αν δεν στεκόμασταν στην ανάδειξη της δύναμης που αντλείται μέσα από την αλληλεγγύη. Και συγκεκριμένα μέσα από μια διαρκή και κριτική αλληλεγγύη, απομακρυσμένη από φιλανθρωπικές λογικές, που ευκαιριακά θα κάνουν λόγο είτε για βασανιστήρια αναρχικών/κρατουμένων, είτε για κινδύνους στην υγεία συντρόφων.

Γιατί αν δεν αντιληφθούμε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης κοινών αντι-ιεραρχικών και αντιθεσμικών αγώνων,  αν δεν συνδέσουμε τους αγώνες μας, αν δεν συνθέσουμε από κοινού το σχέδιο για την καταστροφή της κοινωνίας-φυλακής, αν εν τέλει δεν παραμείνουμε από κοινού αμείλικτοι και την ίδια στιγμή ευέλικτοι απέναντι στην καπιταλιστική μηχανή, θα συνεχίσουμε να αναπαράγουμε την συνθήκη δουλείας που θέλουν να μας επιβάλλουν.

 Από την Χιλή, την Σουηδία και την Τουρκία ως τον Κορυδαλλό

να γκρεμίσουμε τα σύνορα-να σπάσουμε τα τείχη της κοινωνίας-φυλακής,

να μεταφέρουμε την σπίθα της εξέγερσης,

να φέρουμε και πάλι πίσω τους φυλακισμένους αγωνιστές.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ

 Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης με τον αναρχικό Κώστα Σακκά [22 και 25 Ιουνίου]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *